Προστασία

Ο όρος Διανοητική Ιδιοκτησία αναφέρεται στα δικαιώματα των δημιουργών, ως αποτέλεσμα των προϊόντων του νου, που συνιστούν άυλα περιουσιακά στοιχεία με δυνητική οικονομική αξία. Χωρίζονται σε δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Η βιομηχανική ιδιοκτησία περιλαμβάνει τις εφευρέσεις, που προστατεύονται με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα πιστοποιητικά υποδείγματος χρησιμότητας, τα εμπορικά σήματα, τις ονομασίες προέλευσης, τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς, τις φυτικές ποικιλίες και τα βιομηχανικά σχέδια.

 

Η πνευματική ιδιοκτησία περιλαμβάνει κυρίως έργα λογοτεχνίας και τέχνης (όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική), λογισμικό, αλλά και τα συγγενικά δικαιώματα για τις ηχογραφήσεις, τις εκτελέσεις και παραστάσεις έργων, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.

 

Η προστασία και η διάρκεια προστασίας εξαρτάται από το είδος του δικαιώματος:

 

Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας: Τίτλος προστασίας, με ισχύ έως είκοσι (20) έτη, επί δικαιώματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας για επινοήματα νέα, με εφευρετική δραστηριότητα και επιδεικτικά βιομηχανικής εφαρμογής. Απαιτείται αίτηση για χορήγηση Δ.Ε. στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ή/και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (European Patent Office) ή/και σε οποιοδήποτε Γραφείο Ευρεσιτεχνιών.

 

Δίπλωμα Τροποποίησης: Τίτλος προστασίας, με ισχύ έως είκοσι (20) έτη, για μια εφεύρεση που αποτελεί τροποποίηση μιας άλλης εφεύρεσης, η οποία ήδη προστατεύεται με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Το Δ.Τ. μπορεί να μετατραπεί σε Δ.Ε. μετά από αίτηση του δικαιούχου του.

 

Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας: Τίτλος προστασίας, με ισχύ έως επτά (7) έτη, που χορηγείται στο δικαιούχο για τρισδιάστατα αντικείμενα με καθορισμένο σχήμα και μορφή, τα οποία δίνουν λύση σε τεχνικό πρόβλημα και διαθέτουν τα χαρακτηριστικά του «νέου» και βιομηχανικά εφαρμόσιμου.

 

Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (copyright): Άυλα δικαιώματα που αποκτώνται αυτοδίκαια επί πρωτότυπου έργου και χωρίζονται στο ηθικό και το περιουσιακό δικαίωμα. Το ηθικό δικαίωμα είναι αμεταβίβαστο, ενώ το περιουσιακό δικαίωμα εξαρτάται από το εάν υφίσταται ειδικότερη σχέση του δημιουργού με τρίτο φορέα (π.χ. εργασιακή σχέση, έρευνα), ενώ στην περίπτωση που δεν υφίσταται σχέση με τρίτο φορέα ο δημιουργός αποκτά αυτοδίκαια και το περιουσιακό δικαίωμα το οποίο δύναται να μεταβιβάσει εφόσον το επιθυμεί.